LAJIT

Nykyaikainen viisiottelu on urheilulaji, joka koostuu viidestä toisistaan poikkeavasta lajista: kalpamiekkailu, ammunta (ilmapistooli/ekopistooli), vapaauinti, esteratsastus ja maastojuoksu. Siinä missä miekkailu ja ratsastus edellyttävät tekniikan hallintaa ja kokemusta, uinti ja juoksu fyysistä suorituskykyä ja nopeutta, ammunnan taas vaatiessa rautaisia hermoja. Nykyään viisiottelu kilpailu on yksi- tai kaksipäiväinen. Nykyaikaisessa viisiottelussa saavutettu tulos tai aika muunnetaan pisteiksi, eri lajeissa erilaisilla kertoimilla

Ampumajuoksu

Ammunta ja juoksu on nykyään yhdistetty ampumajuoksuksi. Juoksumatka on 4x800m, ja aina kierrosten välillä ammutaan 5 osumaa laseraseella maksimissaan 50:ssä sekunnissa.

Uinti

Uintiosiona on 200m vapaauinti, joka käydään 25m tai 50m altaassa ennakkoaikojen perusteella jaetuissa erissä.

Miekkailu

Kalpamiekkailu kuuluu nykyaikaisen viisiottelun kilpailuohjelmaan. Nykyaikaisen viisiottelun miekkailussa otellaan yhteen pistoon ja siinä ei hyväksytä kaksoispistoja. Kilpailussa kaikki ottelevat kaikkia vastaan.

Ratsastus

Ratsastus suoritetaan arvotuilla hevosilla, joita saa verrytellä 20min ja viiden verryttelyhypyn ajan ennen suoritusta. Maksimiestekorkeus on 120cm ja tempovaatimus 350m/min.